Hem     Klubbträffar     Samlingar     Årets Etikett     Ölfestivaler     Tidningsklipp & Bryggerier     Medlemsblad.    Våra sponsorer
 

Julmust

Amerikanarna vill ha julmust

En dryck vi ofta ser på julbordet. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det råder julstämning i Kolsva mitt i juli-värmen. Produktionen av julmust är nämligen i full gång på bryggeriet Guttsta Källa. 75 000 halvlitersflaskor ska skeppas till Stockton i Kalifornien och Windsor i delstaten Virginia i USA.
Men hur amerikanarna har fått upp ögonen för julmust - eller ”Christmas Soda”, som dom kallar det – det vet inte Hans Lageson, som är vd för Kolsva-bryggeriet:

– Riktigt hur det kommer sig vet jag inte. Men de har väl fått reda att vi har så fin julmust och det är fantastisk skoj för oss att få vara med, säger han.

Bryggeriet håller nu på att titta på att sätta in större maskiner på grund av intresset från andra sidan atlanten. Men några direkta anpassningar av musten till den amerikanska marknaden har man inte gjort.

– Det är våran standardflaska och vår exakta etikett förutom att det står ”Christmans Soda”, men julmust står fortfarande kvar, den svenska flaggan och den fina tomten, säger Hans Lageson, säger Hans Lageson.

Den första containern med den juliga drycken går iväg med båt redan idag, fredag och den andra i början på nästa vecka. Sen dröjer det ett tag tills flaskorna kommer ut till återförsäljarna.

– Sen får vi se om vad som händer, säger Hans Lageson, VD för bryggeriet Guttsta Källa i Kolsva.