Open main menu

Instruktion

Revision as of 14:14, 10 December 2020 by Orion7 (talk | contribs) (→‎4. Ladda upp en bild:)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Instruktion för att lägga in information på denna wiki.

Tips. Många gånger kan det vara praktiskt att ha två, tre eller fyra fönster uppe så att man kan gå från det ena till det andra. tex. Om man vill läsa denna instruktion och samtidigt lägga upp något.

1. Lägg till ett bryggeri:

I menyn till vänster finns ett verktyg som heter "Lägg till ett bryggeri". Klicka på det så kommer ett formulär att dyka upp. I det formuläret finns ett antal val att fylla i.

Bryggeri: Skriv bryggeriets namn. Kontrollera att bryggeriet inte redan är inlagt. Här gäller det att vara noga med stavning.

Skriv inte AB. Den som söker ett bryggeri kommer inte att leta efter Pripps på AB Pripps. Det finns variationer med bryggeri, bryggeriet, bryggerierna. Om det förändras över tid föredrar vi bryggeri. Ett bryggeri som heter bryggeriet ska naturligtvis skrivas så.

När det är svenska namn så skriver vi bryggeri med litet b. Inte Alingsås Bryggeri utan Alingsås bryggeri. Engelska namn däremot skrivs med stort B - Breared Brewery.

Land: Kan tyckas onödigt men om våra nordiska vänner vill lägga in bryggerier så vill vi nog kunna särskilja vilket land det rör.

Landskap: För den som söker ett bryggeri från en viss geografisk del av vårt land så är landskap enklast att dela in. (län förändras). Vet man inte vilket landskap så lämnas denna ruta tom. Vissa bryggerier återfinns i flera städer (som Pripps). Här kan man antingen skriva det landskap som bryggeriet startade i, eller där huvudkontoret finns.

Ort: Vilken ort bryggeriet finns.

Startår: Vilket år startade bryggeriet

Nedläggningsår: Vilket år lades bryggeriet ned. Om bryggeriet är aktivt skrivs ingenting i denna ruta. Om bryggeriet är nedlagt men man inte vet vilket år skriv nånting i rutan tex X. På så vis kommer bryggeriet hamna på nedlagda bryggeriet.

Webblänk: Här lägger vi in en länk till bryggeriets hemsida.

Bild: I formuläret finns en länk att ladda upp bild i. Här ska endast logotyp laddas upp.

På sidan som skapas går det att redigera ytterligare. Här kan vi skriva en text om bryggeriet, dess historia osv.

2. Lägg till ett föremål:

Grunden till vår wiki är naturligtvis föremålet.

I menyn till vänster finns ett verktyg som heter "Lägg till ett föremål". Klicka på det så kommer ett formulär att dyka upp. I det formuläret finns ett antal val att fylla i.

Namn: Det första man får göra är att namnsätta föremålet. Här följer vi samma mönster så ska det gå bra. Varje sida måste ha ett unikt namn. Skriv: Bryggeriets namn + Föremål + Löpnummer. Alltså måste man veta vilka nummer som är använda.

Bryggeri: Här är det viktigt att stava rätt. Var medveten om hur bryggeriet stavas på vår wiki. Det bryggerinamn som skrivs kommer bilda en kategori.

Land: Bara för att kunna sortera utifall några nordiska föremål ska vara sökbara.

Föremål: Här skriver vi vilken typ av föremål det är. En mängd olika kategorier kommer att finnas inlagda men det kan alltid uppstå något nytt. Vi skriver i plural, tex Öletiketter.

Varumärke: Här är det på sin plats att skriva varumärket. Tex, Pripps Blå. Skriv inte Pripps Blå Lättöl eller Starköl. Det räcker med Pripps Blå.

Storlek: Skriv storlek. Antingen en storlek (kvadratiskt föremål) 100 mm - eller (rektangel bredden x höjden) 100 x 90 mm - eller (3D bredden x höjden x längden) 100 x 90 x 30 mm

Material: Skriv vilket material som föremålet består av. tex, Glas. Består föremålet av flera material skriv då; Glas, Metall.

År: Om vi känner till vilket år som föremålet gjordes skriver vi det. Ett föremål som tillverkades under åren 1976-77 skriver vi 1976. Om vi inte vet riktigt vilket år med ungefär som under 70talet så kan vi skriva just 70talet. Om vi inte vet året skriver vi inget alls. Det går bra att efter att sidan skapats gå in och redigera sidan och i fritext skriva in information. Tex, etiketten fanns på marknaden mellan 1976 och 1977.

Bild: I formuläret finns en länk att ladda upp bild i. Minst en bild.

På sidan som skapas går det att redigera ytterligare. Här kan vi skriva en text om föremålet.

3. Bildformat:

Varje bild måste ha ett unikt namn. Skulle man vilja lägga upp en bild och namnet redan finns får man döpa om bilden. Förslagsvis döper man bilden utifrån innehållet, tex; "Pripps etikett 278" eller "Pripps logotype 80tal"

Använd bildformaten .jpg eller .png. Storleken på en bild räcker med 600 pixlar på bredden.

Om bilden är för stor kommer den inte gå att ladda upp. Om bilden har ett annat bildformat kommer den antagligen inte gå att ladda upp.

4. Ladda upp en bild:

I menyn till vänster finns ett verktyg "Upload file". Klicka på den så kommer en ny sida upp.

Där finns en länk där det står "välj fil". Man kan antingen klicka på den och leta reda på önskad fil. Eller öppna filhanteraren och dra och släpp på denna länk.

Längre ner på sidan finns en knapp "upload file" som startar uppladdningen av filen.

Var försäkrad om att bilder som laddas upp inte omfattas av upphovsrätten. Bilder som ni själva har tagit tillåter ni att bryggeriklubben får rätt att använda bilden.

5. Ladda upp flera bilder:

När man redigerar (edit) en sida kan man ladda upp flera bilder genom att från utforskaren dra ett flertal markerade bilder och släppa på den stora gråa länken "Drop files here". Då kommer filerna laddas upp och placeras på redigeringssidan. Sen är det bara att spara sidan så ligger alla bilder på sidan.

Men att ladda upp flera bilder gör man antagligen inte så ofta eftersom man lägger in ett föremål, eller bryggeri, i taget.