Tidningsklipp tagit från Internet

 

Hos Stig trängs 700 ölglas på hyllorna

 


Stig Pudas omgiven av en del av sin samling.   Foto: Josefine Engström

 

Av Josefin Nygren
Hemma hos Stig Pudas finns en ganska unik samling. Han samlar nämligen sedan tio år tillbaka på svensk bryggerireklam, i första hand glas. Nu är han uppe i omkring 700 ölglas som trängs på hyllorna och i kartonger.
- Alla är unika, jag har inga dubletter, är han noggrann med att poängtera.


Det är en slags historisk utställning, rummet där Stig Pudas förvarar alla sina drygt 700 ölglas med emblem från olika svenska bryggerier. De äldsta glasen är från förra sekelskiftet.
- De äldsta är roligast att hitta, men det är ganska svårt att få tag i riktigt gamla glas, säger han.
Han inledde sin karriär som samlare med svenska mynt men gick snart över till bryggerireklam. De senaste tio åren har han helt koncentrerat sig på bara svenska saker.
- Jag började med internationella också, men det blev så mycket så jag fick trappa ner lite.
Förutom alla ölglas har han också en hel del andra saker. I några lådor har han samlat glasunderlägg med tryck. Han har askkoppar, tappkransprydnader, brickor och på en hylla hänger ett galonförkläde från Stockholms bryggeri.
- Det är 50-tal. Jag fick det av en kille som hittat det, på loppis tror jag. Läckert är det i alla fall. Däremot samlar jag inte på etiketter och burkar, det är det så många andra som gör, säger han.
Det är inte helt enkelt att samla på glas. De är svåra att komma över och Stig lägger en hel del av sin fritid på att leta glas på loppisar eller med hjälp av internet. Han är medlem i Svenska Bryggeriklubben och där har han knutit kontakter med andra samlare.
- Och två gånger om året har vi sammankomster. Då åker vi till något bryggeri och har möte, bryggeribesök, äter middag tillsammans och så har vi bytesmöte där vi byter grejer och så. Och så dricker vi öl.
Till på köpet har han blivit intresserad av historien bakom glasen. Han läser allt han kommer över om svensk bryggerihistoria för att lära sig mera.
- Det här är ett kulturarv som håller på att kastas bort, det är inte så många som samlar på glasen. I klubben är det kanske 20, i hela Sverige, som försöker samla gamla glas.
När Ljusnan ber honom välja ut favoriter bland glasen blir det svårt. Alla glas har sin historia.
- Men det är roligast när man hittar de där gamla 50-talsglasen. De är snygga, särskilt de med fot. Och så de med ortsanknutna namn, säger han.
Samlingen är långt ifrån komplett och Stig förklarar att det är praktiskt taget omöjligt att hitta alla olika sorters glas. Däremot skulle han gärna hitta flera lokala glas.
- En dröm är att hitta ett Bollnäsglas från förra sekelskiftet, från Bollnäs Nya Bryggeri. Det är ett litet glas med etikett på, det skulle jag nästan gråta av glädje om jag hittar, säger Stig.


13 januari 2006